Home
Chat mee! Klik hier!
Er kan meer
Commando’s op het IRC
Er zijn op het IRC 2 grote programma’s. Dat zijn mIRC en pIRCh. De meeste commando’s zijn voor beide programma’s gelijk, maar sommige commando’s kent IRC niet die pIRCh weer wel kent (en visa versa). Hier volgen een aantal basis commando’s:


/me - Met /me zeg je tekst in de 3e persoon (de hij vorm). Als je naam Henk is en jij doet /me heeft net gegeten, dan krijg je te zien in je IRC-client: Henk heeft net gegeten.


Kleur? Je kan je tekst ook in verschillende kleuren laten zien. Met CTRL K (Soms CTRL C) en een getal zet je de tekst vanaf dat punt in een bepaalde kleur. Bijvoorbeeld. Ik ben 4 Henk. Dit geeft op het kanaal: “Ik ben Henk”. Kleur 4 is dus rood.


Vet? Met CTRL B maak je de tekst VET. Dus Ik ben Henk. Dit geeft op het kanaal: “Ik ben Henk”.

Combinatie? Je kan je commando’s ook combineren. Dus als jij intikt: Ik ben 4 Henk. Dan krijg je op het kanaal te zien:”Ik ben Henk”.


Losse commando’s:

/msg waakkat op wachtwoord : Hiermee vraag je je operator status aan !! (wachtwoord is jou wachtwoord op waakkat / barkeeper)
Als waakkat er niet is kan je ook je ops aanvragen bij: Waakhond, Barkeeper of een andere bot online !!
/join #kanaal : Hiermee kom je op een kanaal. /join #Cafeetje
/part #kanaal : Hiermee verlaat je een kanaal. /part #Cafeetje
/nick : Hiermee verander je je naam (nick). /nick Henkie
/quit : Hiermee verbreek je je verbinding met het IRC. /quit dag allemaal!
/server : Hiermee maak je verbinding naar een speciale server. /server irc.xs4all.nl (Dat is dus de IRC-server van XS4all)

En zo zijn er nog veel meer commando’s. Kijk in de help van jou IRC-programma voor een overzicht van ALLE commando’s!


Wat is een script

Een script is niets anders dan een verzameling commando’s in een IRC-programma. Zo heb je Cafeetje Optimized Pirch en Cafeetje Optimized Mirc (Zie onze download sectie). Deze scripts zijn speciaal voor Cafeetje gemaakt door vrijwilligers, en daarmee kan je makkelijk kleurtjes, begroetingen en zelfs liefdesverklaringen maken voor een ander.


Eigen scripts

Uiteraard is het niet verboden om je eigen script te maken, of een script van een ander aan te passen. Maar let op, als je een script draait op #Cafeetje, ben jij er verantwoordelijk voor. Zorgt jou script er bijvoorbeeld voor dat Barkeeper gebanned of gekickt wordt, dan ben jij je operator status kwijt of wordt je van #Cafeetje verwijderd. En overtollig flooden op het kanaal wordt ook afgestraft met een kick, en misschien zelfs een tijdelijke ban. Kijk voor de zekerheid even bij Cafeetje menu en de Huisregels voor wat wel en niet mag